Harald Kidde og Lul

Lene Borring Dragsdahl, 2011

Lene Borring Dragsdahl er barnebarn af den Lul, som Harald Kidde forelskede sig dybt i, da han var ganske ung. Hans roman “Aage og Else” handler om forholdet til Lul, der i den virkelige verden hed Jenny Margrethe Sørensen og levede 8.4.1879 til 24.11.1954. Lene Borring Dragsdahl, født 18.8.1932. Blev 3-sproglig korrespondent, var højskolemor og lavede dramakurser på højskolen Søtoftegaard. Hun var på det tidspunkt gift med cand. theol., og forstander af Søtoftegaard, Johannes Dragsdahl. Derefter lærer på Køge lilleskole, og studerende på KUA – arbejdede under studierne på Engelsk Institut og var samtidig alene med to af sine 4 børn. Har blandt meget andet undervist i dansk på Sprogskole og på Tvinds lærerseminarium. Hun fortæller:

Mormor hed Jenny, hun var “model” til Lul i Harald Kiddes “Aage og Else”. Hun havde en masse breve og digte fra ham, men alt brændte under en togbrand, da hun og hendes mand flyttede til Hamborg. Hun satte Harald højt, men talte ikke om ham, andet end at hun ikke ville forlove sig med ham, fordi han var for alvorlig. Min mor fortalte, at mormor Jenny havde været en noget speciel pige. En dreng fra skolen, som jeg mener, var Harald, havde udtrykt, at han elskede hende, men hun havde midt om vinteren sagt, at han måtte bevise det ved at springe i åen. Det gjorde han og måtte hjem for at skifte tøj.

Jenny

Jenny var Harald Kiddes store kærlighed, portrætteret som Lul i romanen "Aage og Else".

Mormor Jennys far var uddannet mejerist og kom fra en ret stor gård i Sønderjylland. Hans forældre havde arrangeret, at han skulle giftes med datteren på nabogården, men han stak af hjemmefra med Lene, den husmandsdatter han elskede. De tog til København og havde en lille slagterbutik med de spegepølser og andre delikatesser, hun lavede. Senere tog de til Vejle, hvor han grundlagde Blodfoderfabrikken (hans opfindelse). Min morfar, Christian Poulsen (21.2.1870 til 27.1.1922) som blev gift med Jenny kom oprindeligt fra en gård i Tveje Merløse, men fik foden i roehakkeren og kunne ikke gå med træsko og blive landmand, så han skulle læse til præst. Det gad han ikke, men tog en kontoruddannelse, og så kom han til Vejle som inspektør på sygehuset. Mormor Jenny blev sendt til Lodsoldermandsgården i Rørvig som privatlærerinde, hvorefter hun lærte finere madlavning på et hotel i Vejle. Hun drev dog ikke madlavningskunsten videre end til at pille rejer. Morfar Christian gjorde den opfindelse, at man kunne lave knapper af resterne efter blodfoderet, og han etablerede sig med en fabrik i Hamborg. Under 1. verdenskrig sendte morfar min mormor og deres børn til Danmark og blev selv for at passe på sin fabrik.

Lene og mormor Jenny.

De boede først hos familie og fik siden en lejlighed i Roskilde. Mormor Jennys ene søster var gift med ejeren af Hammerværket i Grejsdalen, og der var de tit på ferie. Langt om længe lykkedes det morfar at få sin fabrik og sin førstemand/partner med til Roskilde, og der var stor glæde. Efter det døde morfar imidlertid af et hjerteslag. Der var ingen papirer eller aftaler angående fabrikken, så den beholdt partneren. Mormor Jenny fik en lotterikollektion i København, og min moster var forlovet i 7 år for at hjælpe med at forsørge familien. Mormor bar tragedien med rank ryg, men måtte hyppigt på kuranstalt.

Et af de fotos, jeg har af mormor Jenny, er fra hendes 4. alder, hvor hun var en fed, forhenværende grossererfrue. Min morbror Ole, som var så vildbasset, at han blev sendt til Canada for en periode, sagde til hende, da han kom hjem at hun lignede et 3.-klasses Yorkshiresvin, og hun blev ret krænket.

Jeg elskede mormor Jenny og min ældste datter er opkaldt efter hende. Mormor var sød, varm og humoristisk. Hun fik et meget hårdt liv, men hun havde så megen livsglæde og glimt i øjet.

Første gang mormor Jenny besøgte morfars familie i Tveje-Merløse så hun på alle hans brødre, som sad om bordet med deres mor, og så klippede hun fipskægget af dem alle sammen. De faldt vist for hende. Det gjorde Harald Kidde også.

Mormor Jenny fik 5 børn: Bodil*1, Knud*2, Sigurd, Ole og min mor Gudrun.

Noter:

*1 Bodil var mor til skuespilleren Birgitte Price og Jette. Birgitte Price er mor til brødrene Price og Jette til skuespiller og Brecht-fortolker Birgitte Bruun.
*2 Knud: Ejede lysfabrikken Electroluma og lavede den første neonreklame på Rådhuspladsen.

Comments are closed.